Αυξάνεται ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικός φόρος και φοροαπαλλαγές τέλος

Αυξάνεται ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικός φόρος και φοροαπαλλαγές τέλος
Facebooktwitterpinterest

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Την εκ βάθρων αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων και του ΕΝΦΙΑ προωθεί το οικονομικό επιτελείο – Μεγαλύτερος και για περισσότερους ο συμπληρωματικός φόρος από αυτόν του 2015 – Αυξάνονται οι συντελεστές για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σχεδιάζονται ήδη τροποποιήσεις στη δομή του ΕΝΦΙΑ, όπως αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, μείωση του αφορολογήτου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 ευρώ στις 150.000-200.000 ευρώ, αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του φόρου υπεραξίας ακινήτων από 1/1/2017, περικοπές στα αφορολόγητα όρια και αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.

Παράλληλα, την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών που δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα και τη ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων προαναγγέλλει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για το τρέχον έτος, το οποίο έδωσε πριν μερικές μέρες στη δημοσιότητα. Επιπλέον, η ΓΓΔΕ αποκαλύπτει ότι σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο με στόχο τη διασύνδεση του αριθμού των δόσεων και του επιτοκίου με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα κάθε οφειλέτη και ότι σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και γενικότερα στο διαδίκτυο, για να αντλούν πληροφορίες αναγκαίες για τον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής.

Από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΓΓΔΕ αποκαλύπτεται εξάλλου ότι η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου μετατίθεται για το τέλος Ιουνίου του 2017, ότι εξετάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και στις θυρίδες των οφειλετών του Δημοσίου κι ότι συνολικά για όλο το 2016 έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν 103.770 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι. Στη σελίδα 52 του πολυσέλιδου κειμένου του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το 2016, το οποίο ανήρτησε στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, η ΓΓΔΕ αναφέρει ότι μέχρι τις 31-12-2016 θα επανεξεταστεί το πλαίσιο των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ μέχρι τις 30-11-2016 θα έχει καταρτιστεί εισήγηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στη φορολογία ακινήτων. Ουσιαστικά, η ΓΓΔΕ αποκαλύπτει ότι σχεδιάζεται η κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών για εκατομμύρια φορολογούμενους, προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπουν στο στόχαστρο της ΓΓΔΕ όσες εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές έχουν απομείνει στην φορολογία εισοδήματος, όπως:

– η μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος που παρέχεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους

– η έκπτωση του 10% των εξόδων για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη από το φόρο εισοδήματος

– η έκπτωση του 10% των δωρεών από το φόρο εισοδήματος

– οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τους ανάπηρους

– οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους

Επίσης, θα επανεξεταστούν και θα καταργηθούν ή θα περικοπούν οι μειώσεις των τεκμηρίων για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, οι απαλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων κ.λπ.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Τα πάντα για τις συναλλαγές ακινήτων στο dikaiologitika.gr

Το dikaiologitika.gr είναι ο μοναδικός Info-News ιστότοπος που εκτός από την ενημέρωση στοχεύει και στην χρηστική πληροφόρηση, η οποία εκτός όλων των άλλων διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών. Παρέχει τις πληροφορίες και τις ειδήσεις που χρειάζονται οι αναγνώστες για να είναι ενημερωμένοι και να απλουστεύσουν την καθημερινότητα τους. Είναι η μοναδική βάση δεδομένων που συλλέγει όλες τις διαδικασίες, τα δικαιολογητικά και τις αιτήσεις, ώστε ο πολίτης να βρίσκει τις απαραίτητες πληροφορίες για τις συναλλαγές του.

Facebooktwitterpinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.